Το υπέροχο αυτό νεοκλασικό υπάρχει στην Κηφισιά για πάνω από 120 χρόνια. Θεμελιώθηκε ως μεγαλοαστική κατοικία, άλλαξε πολλές φορές χρήση και λειτουργία μέσα στα χρόνια και κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο όμορφους χώρους διασκέδασης της Αθήνας. Μεγαλοπρεπές και εμβληματικό απ’ έξω, εκρηκτικό και συνάμα φιλικό στο εσωτερικό του, έχει ξεχωρίσει στα Βόρεια προάστια από τον Ιούνιο όταν και άνοιξε σαν Dalliance House.
Το αρχιτεκτονικό project
Η ομάδα που επιμελήθηκε το έργο απαρτίζεται από τον Παναγιώτη Φούντα (NineDesign), την Κωνσταντίνα Παναγιώτου (INK-Architecture) και την Μαριλένα Σπανουδάκη-Μπακοπούλου. Οι τρεις τους είχαν ως βάση ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1890, το οποίο αξιοποιήθηκε αρχικά ως μια μεγαλοαστική οικία, αργότερα ως αποξηραντήριο φράουλας, τέλος, ως εμπορικό κατάστημα ρούχων.
Το στοίχημα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθηναϊκό all-day bar restaurant με χαρακτήρα και σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, αλλά χωρίς να χάσει τη λειτουργικότητα και το μοντέρνο ύφος. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το εσωτερικό του οικοδομήματος απεκάλυψε έναν θησαυρό που είχε κρυφτεί κάτω από γυψοσανίδες και σιδηροκατασκευές. Μερικές υπέροχες τοιχογραφίες και σημάδια στον σκελετό του κτιρίου γοήτευσαν αμέσως την δημιουργική ομάδα και τους ιδιοκτήτες. Τα σημεία αυτά όχι μόνον δεν ξανακρύφτηκαν, αλλά πρωταγωνίστησαν στον χαρακτήρα της νέας χρήσης.
Το κτίριο εξωτερικά αντιμετωπίσθηκε με τρόπο που θα προσέδιδε ξανά την αίγλη και μεγαλοπρέπεια που αξίζει ένα τόσο εμβληματικό οικοδόμημα. Οι χρωματικές επιλογές, η έμφαση που δόθηκε στα έπιπλα εποχής εξωτερικού χώρου, οι μεταλλικές πέργκολες, τα πλατάνια όπως και ο φωτισμός αναδεικνύουν ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Οι δύο αυλές του Dalliance House είναι το κυρίαρχο σημείο της εξωτερικής εικόνας του και το πέρασμα στο σπίτι.
Τα εμφανή αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, έδωσαν λύση στην αντιμετώπιση της εσωτερικής του διάταξης. Στην κεντρική είσοδο αποκτάται άμεσα μια γενική άποψη του χώρου καθώς εξελίσσεται σε 180 μοίρες, αποκαλύπτοντας από αριστερά προς τα δεξιά, το μπαρ, τον διάδρομο που οδηγεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και το μοναδικό πετρόλ δωμάτιο. Δεν υπάρχει σημείο μέσα στο Dalliance House που να μην μαρτυρά φροντίδα, άποψη και εκλεπτυσμένο γούστο. Κόντρα στην διάχυτη προχειρότητα, εδώ είναι ξεκάθαρο πως ζητούμενο ήταν το όλον και όχι τα επιπόλαια στοιχεία εντυπωσιασμού. Δεν είναι vintage, δεν είναι μπαρόκ, δεν είναι old school ούτε καν ένα χίπστερ αφαιρετικό στέκι. Τα έχει παντρέψει όλα. Εντυπωσιακά mural με απεικονίσεις yakuza, βιομηχανική τσιμεντοκονία, chesterfield καναπέδες, αντικέ λεπτομέρειες, design φωτιστικά, βαριά ξύλινα έπιπλα, ποπ αρτ στοιχεία και ντελικάτες πορσελάνες έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν μέσα στα δωμάτια. Το κατόρθωμα εδώ είναι πως με όλα αυτά ο χώρος δεν είναι ασφυκτικός, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι σα να είσαι φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι που δεν θες να αφήσεις ποτέ.
Ο οικοδεσπότης Γιάννης Σαμαράς, το team και τα απίθανα κοκτέιλ του Dalliance House
Όσοι έχουν πιει αξιοπρεπές κοκτέιλ στην Αθήνα έχουν σίγουρα κάποια βραδιά σερβιριστεί από τον Γιάννη Σαμαρά. Η δεκαετής θητεία του πίσω από μπάρες του κέντρου και η λατρεία του για τα κοκτέιλ, τον έχουν αναδείξει σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της αθηναϊκής νύχτας. Ο Γιάννης εκτός από βιρτουόζος των αποσταγμάτων είναι και μια εξαιρετικά cool και ευγενική φυσιογνωμία από αυτές που χαίρεσαι να κάνεις παρέα και να συνομιλείς. Το Dalliance House είναι το πρώτο δικό του εγχείρημα – μια φιλοδοξία που πραγματώθηκε και που μονοπωλεί όλη του την ημέρα.
” Όταν μαζί με τον συνέταιρό μου τον Λευτέρη Μπακόπουλο και τον αδερφό του τον Γιάννη, ψάχναμε για μαγαζί και περνούσαμε έξω από το υπέροχο κτίριο αυτό, πάντα το φανταζόμασταν πως θα μπορούσε να γίνει σαν χώρος διασκέδασης. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα όμως δεν περιμέναμε πως τελικά θα γινόταν. To σημείο είναι νομίζω ιδανικό, το κτίριο αυτό είναι υπέροχο από μόνο του και έχει μια μοναδική αύρα. Εγώ αν και παιδί του κέντρου ήθελα έναν χώρο στην Κηφισιά. Μπορεί καμιά φορά να μου λείπει λίγο ο ρυθμός της πόλης, αλλά νομίζω πως δεν θα υπήρχε ιδανικότερος χώρος για να στηθεί το Dalliance House. Επίσης θεωρώ πως το κέντρο “καταπίνει” λίγο τα μαγαζιά και δεν τα αφήνει να αναπνεύσουν και να ξεχωρίσουν.
Γίνεται ένα μπέρδεμα που καμιά φορά δεν κάνει ευδιάκριτο το καλό από το μέτριο, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με παροχές προς τον πελάτη. Επίσης ένα τόσο αριστοκρατικό κτίριο είναι δύσκολο πια να βρεθεί διαθέσιμο.Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με το Dalliance House ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα μπορούσε να γίνει αγαπημένο στέκι για όλους και να καλύπτει όλα τα γούστα και όλες τις ώρες της ημέρας, όπως ακριβώς θα γινόταν και με ένα σπίτι. Θα ήταν πολύ ευκολότερο να φτιάξουμε ένα κοκτέιλ μπαρ και να προωθηθούμε ως τέτοιο, αλλά θέλαμε να καλύψουμε εξίσου ποιοτικά το φαγητό, το κρασί και τον καφέ. Νομίζω πως αν και τα κοκτέιλ μας είναι ένα δυνατό χαρτί δεν έχουμε κάνει εκπτώσεις στο φαγητό ή τον καφέ που σερβίρουμε.
Ο κόσμος έχει αρχίσει και γίνεται πιο απαιτητικός και ψαγμένος και εγώ προσωπικά το χαίρομαι. Μου αρέσουν οι πελάτες που έχουν άποψη και εκτιμούν αυτό που τους παρέχεις. Το κακό με τη δουλειά μας είναι πως αυτή η μόδα με τα κοκτέιλ έχει οδηγήσει τους πάντες να τα έχουν στον κατάλογό τους. Σε αρκετά μαγαζιά είναι τόσο κακοσερβιρισμένα και υπερτιμολογημένα που προκαλούν αρνητική διάθεση στον πελάτη. Πάντως το σωστό και ορθά φτιαγμένο κοκτέιλ δεν είναι μόδα που θα φύγει. Είναι μια τάση που θα παραμείνει. Δεν είναι εύκολο και θέλει πολύ φροντίδα, μελέτη και εκπαίδευση. Συνεχώς εμφανίζονται νέα προϊόντα και τεχνικές που το έχουν αναγάγει σε αρκετά δύσκολο καθήκον. Ειδικά αν δεν θες να έχεις αξιοπρεπή μπάρα. Aυτό που νομίζω πως μπορεί να κάνει ένα μαγαζί διαχρονικό είναι ο χαρακτήρας του. Μπορεί εύκολα να παρασυρθείς και αρχίσεις να κάνεις εκπτώσεις στη γραμμή που αρχικά είχες τραβήξει, αλλά αν δεν είσαι σταθερός θα ξεφουσκώσεις.
Η μεγαλύτερη παγίδα που μπορείς να πέσεις είναι όταν αρχίσεις να ακολουθείς τι κάνει ο δίπλα και ο ανταγωνιστής σου για να πάρεις κόσμο. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθείς τι έχεις εσύ και όσοι έρχονται σε σένα αναγνωρίζουν και εκτιμούν. Αν έχεις ξεκάθαρο το στιλ σου τότε θα έχεις και διάρκεια και επίσης θα έχεις καταφέρει να κάνεις ένα μαγαζί που να αρέσει και σε εσένα. Επίσης μιλάμε για ένα κτίριο κόσμημα στην Κηφισιά. Δεν θα ήταν σωστό να μην του συμπεριφερθούμε με σεβασμό τόσο στο στήσιμο όσο και στη λειτουργία του. Τι δεν θα υιοθετούσα ποτέ στο Dalliance House; Νομίζω τα ελληνικά. Αν ακούσεις ελληνική μουσική και παρόλο που αρκετοί το ζητάνε, σημαίνει πως εγώ έχω αποχωρήσει…”